Η ποιότητα του προϊόντος προϋπόθεση για τη πιστοποίησή του
Συνέντευξη της κας Ανναρέλλας Στάθη, Διευθύντριας Επικοινωνίας της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ αποτελεί εταιρία υπόδειγμα, τόσο στην επιχειρηματική της δράση όσο και στην πολιτική ποιότητας που εφαρμόζει.
Σε μία κρίσιμη περίοδο για την οικονομική ανάπτυξη γενικά και για τον κλάδο των κατασκευών ειδικά, είναι πολύ σημαντική η ανάδειξη των κατευθύνσεων για διασφαλισμένη ποιότητα, όχι μόνο σαν ένα σύνολο υποχρεωτικών κανονισμών αλλά και σαν ένα όχημα διεξόδου από την κρίση.
Με αυτές τις θέσεις ως βάση θέσαμε μια σειρά από ερωτήματα στην Διευθύντρια Επικοινωνίας της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ κα Ανναρέλλα Στάθη και οι απαντήσεις που πήραμε ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές.
Κυρία Στάθη πείτε μου λίγα πράγματα για το ιστορικό της εταιρίας, πότε ιδρύθηκε, πού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και ποιοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι κυριότεροι σταθμοί της πορείας της εταιρίας;
Το 1938 ιδρύθηκε η Ελληνική Χαλυβουργία, η πρώτη βιομηχανία χάλυβα στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Με σίδερα της Ελληνικής Χαλυβουργίας χτίζεται το ιστορικό οχυρό Ρούπελ στη Μακεδονία. Το 1951, η παραγωγική μονάδα της εταιρίας μεταφέρθηκε από το πρώτο εργοστάσιο της οδού Πειραιώς στην Αθήνα, σε νέο ιδιόκτητο βιομηχανικό χώρο στον Ασπρόπυργο Αττικής. Από το 1986, με την εγκατάσταση υπερσύγχρονων μηχανημάτων παραγωγής πλεγμάτων, η Ελληνική Χαλυβουργία κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά πλέγματος.
Παράλληλα, το 1963 ιδρύθηκε η Χαλυβουργία Βόλου. Το 1974 μετονομάστηκε σε Χαλυβουργία Θεσσαλίας και ξεκίνησε η λειτουργία του εργοστασίου της στο Βελεστίνο. Διαγράφοντας μια σταθερά ανοδική πορεία και θέτοντας συνεχώς νέα πρότυπα κατασκευαστικής υπεροχής, η εταιρία συμμετείχε στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής. Με σίδερα Χαλυβουργίας Θεσσαλίας κατασκευάζεται το μεγαλύτερο μέρος της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.
Το 2006 οι δύο ιστορικές εταιρίες ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τη Χαλυβουργία Ελλάδος, μια ηγετική δύναμη με την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Σε ποιους συγκεκριμένους τομείς δραστηριοποιείται σήμερα η εταιρία;
Η Χαλυβουργία Ελλάδος έχει σημαντική συμβολή στα μεγάλα έργα εκσυγχρονισμού και τη δημιουργία νέων κατασκευαστικών υποδομών που αναμορφώνουν ριζικά το τοπίο της χώρας και αποτελούν βασική προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης. Μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, το Αττικό Μετρό, η Εγνατία Οδός, ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αττικής, η Υποθαλάσσια Ζεύξη Ακτίου και σχεδόν όλα τα Ολυμπιακά έργα έχουν κατασκευαστεί με χάλυβες της εταιρίας μας.
Παράλληλα, εφαρμόζοντας τα ίδια αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, η Χαλυβουργία Ελλάδος έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο προμηθευτή του ιδιωτικού τομέα και ακρογωνιαίο λίθο της ιδιωτικής οικοδομής, αξιοποιώντας ένα ευρύτατο δίκτυο αντιπροσώπων και συνεργατών σε όλη την Ελλάδα.
Η Χαλυβουργία Ελλάδος παράγει και διαθέτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων κορυφαίας ποιότητας με την ανάγλυφη σήμανση ΕΧΘ (Ελληνικά Χρυσά Θεμέλια), τα οποία καλύπτουν τις απαιτήσεις της αγοράς και ξεπερνούν τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων, καθώς και τις νέες απαιτήσεις χάλυβα υψηλής ολκιμότητας για αντισεισμικές κατασκευές.
Σε τι πιστεύετε ότι οφείλεται η πολύ καλή φήμη της εταιρίας σας στην αγορά;
Κατ’ αρχήν στα «γερά θεμέλια» πάνω στα οποία έχουμε κτίσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας. Επίσης, στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και την εξυπηρέτηση από το ευρύ δίκτυο πωλήσεων με αντιπροσώπους σε όλη την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο αλλά και όλα τα γειτονικά κράτη.
Η καλή ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος από τις Χαλυβουργίες θα πρέπει να εξασφαλίζεται με σειρά ενεργειών; Ποια η άποψή σας πάνω σ' αυτά;
Κατ’ αρχήν πρέπει να προσδιορισθεί τι σημαίνει όρος "καλή ποιότητα".
Η ποιότητα του χάλυβα όπως και όλων σχεδόν των καταναλωτικών αγαθών είναι σήμερα ποσοτικοποιημένη και μπορεί να "μετρηθεί".
Η ποιότητα προσδιορίζεται από δύο ειδών παραμέτρους:
α) Τις γραπτές και εκπεφρασμένες απαιτήσεις και παραμέτρους από τον πελάτη, π.χ. αναφορά σε Τεχνικές Προδιαγραφές (Standards and Specifications) και άλλους ειδικούς όρους που συμφωνούνται (γραπτώς) κατά τη παραγγελία και διαφέρουν ή δεν αναφέρονται στις τεχνικές προδιαγραφές όπως μήκος και βάρος δεμάτων, τρόπος και χρόνος παράδοσης, κλπ.
β) Τις λεγόμενες "συναγόμενες" απαιτήσεις οι οποίες δεν αναφέρονται στις τεχνικές προδιαγραφές, ούτε καταγράφονται κατά τη παραγγελία του χάλυβα, αλλά απλώς ο πελάτης θεωρεί αυτονόητες και πάντως αποτελούν μέρος αυτού που εμείς στη Χαλυβουργία Ελλάδος περιλαμβάνουμε στον όρο "Ποιότητα". Τέτοιες απαιτήσεις θεωρούμε ότι είναι οι σχετικοί νόμοι και κανονισμοί για τον χάλυβα (π.χ. αυστηρός έλεγχος για ραδιενέργεια), άλλες τεχνικές παράμετροι όπως αυξημένη ολκιμότητα ή ακόμα και ο τρόπος δεσίματος του δέματος, κ.λπ. Επίσης, σημαντικές "συναγόμενες" ποιοτικές παράμετροι είναι η εξυπηρέτηση του πελάτη πριν, κατά, μετά την παραγγελία και μετά τη παράδοση του χάλυβος. Η εξυπηρέτηση του πελάτη είναι και αυτή μία μετρήσιμη ποιοτική παράμετρος (π.χ. μέσω της Διαδικασίας Παραπόνων των Πελατών).
Επομένως, για την εξασφάλιση "καλής ποιότητας" η οποία -κατά την άποψή μας- περιλαμβάνει μεγάλο εύρος ελεγχόμενων και μετρήσιμων παραμέτρων, πέραν αυτών που περιγράφονται στις Τεχνικές Προδιαγραφές του παραγόμενου προϊόντος (πχ ΕΛΟΤ 1421-3 κλπ), είναι απαραίτητη μια σειρά ενεργειών τόσο κατά την παραγωγή του προϊόντος όσο και κατά την αποθήκευσή του και τελική αποστολή του στον πελάτη.
Πρακτικά, αυτές οι ενέργειες είναι ο αυστηρός έλεγχος ποιότητας σε κάθε φάση της παραγωγής και η δέσμευση του προϊόντος εάν δεν πληροί τους όρους ποιότητας της συγκεκριμένης φάσης της παραγωγής.
Στο τέλος της παραγωγής ο συνεχής τελικός Έλεγχος Ποιότητας διασφαλίζει ότι κανένα προϊόν δεν αποδεσμεύεται για αποθήκευση και διάθεση στην αγορά, ή σε συγκεκριμένο πελάτη, εάν δεν πληροί τις Τεχνικές Προδιαγραφές ή/και τις απαιτήσεις του πελάτη.
Το Πιστοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητος της εταιρίας κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2000 περιγράφει λεπτομερώς όλα τα πρακτικά βήματα με Διαδικασίες και Οδηγίες εργασίας εξασφαλίζοντας έτσι την απαιτούμενη ποιότητα του προϊόντος.
Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης Προϊόντος: Απαίτηση των καιρών ή απαραίτητη πλέον προϋπόθεση για την ποιότητα του προϊόντος;
Η Πιστοποίηση Προϊόντος και ιδιαιτέρως ενός προϊόντος όπως είναι ο χάλυβας οπλισμού σκυροδέματος στο οποίο βασίζεται η αντισεισμική ασφάλεια μίας οικοδομικής κατασκευής, είναι απολύτως απαραίτητη.
Η Πιστοποίηση Προϊόντος αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την "έξωθεν καλή μαρτυρία" ότι το προϊόν μιας συγκεκριμένης παραγωγικής μονάδας πληροί τις Τεχνικές Προδιαγραφές που αναφέρονται στο Πιστοποιητικό και έχει υιοθετήσει ο σχεδιαστής ή/και ο κατασκευαστής για τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει για την κατασκευή του.
Πρέπει ο κατασκευαστής να γνωρίζει την προέλευση των υλικών και να είναι βέβαιος για την φερεγγυότητα του παραγωγού του χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος.
Μεγάλο μέρος της ευθύνης φυσικά φέρει και ο Φορέας Πιστοποίησης του Προϊόντος ο οποίος ελέγχει τον παραγωγό και εκδίδει το σχετικό Πιστοποιητικό. Αυτός οφείλει να ελέγχει τον παραγωγό του προϊόντος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση πιθανότητας παραγωγής "μη συμμορφούμενων προϊόντων".
Την εποχή που χάλυβες οπλισμού σκυροδέματος παράγονται σε πολλές χώρες, διακινούνται και τελικά χρησιμοποιούνται με κύριο κριτήριο την τιμή τους, το κύρος του φορέα πιστοποίησης του προϊόντος είναι σημαντική διασφάλιση για τον κατασκευαστή.
Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, η άποψή μας είναι ότι το Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης Προϊόντος είναι, όπως το αποκαλείτε, "απαίτηση των καιρών".
Όσο για το ερώτημα του κατά πόσον η πιστοποίηση είναι πλέον προϋπόθεση για την ποιότητα του προϊόντος, θα λέγαμε το αντίστροφο. Η ποιότητα του προϊόντος είναι προϋπόθεση για τη πιστοποίησή του.
Πώς διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της εταιρίας το 2008 και πώς κατανέμεται αυτός μεταξύ εγχώριας και διεθνούς αγοράς;
Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας μας για το 2008 ήταν € 476 εκατ. Και το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνθηκε στην εγχώρια αγορά.
Η τρέχουσα οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε κάμψη την κατανάλωση χάλυβα, φέτος σε σχέση με το 2008;
Ασφαλώς το 2009 η κατανάλωση χάλυβα θα είναι μειωμένη σε ένα ποσοστό περίπου 20 - 25%, κυρίως λόγω της κάμψης της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. Αυτό που ήδη φαίνεται να τονώνει τη ζήτηση είναι η αλλαγή ψυχολογίας, το γεγονός ότι άλλες μεγάλες οικονομίες σιγά σιγά ανακάμπτουν και οι οικονομικές συνθήκες καλυτερεύουν.