Απαιτήσεις των νέων Προτύπων ΕΛΟΤ
για τους χάλυβες οπλισμού σκυροδέματος
Παναγιώτης Μαυροειδής, Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
Σε μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, το ενδιαφέρον των τεχνικών επιστημόνων και γενικότερα του τεχνικού δυναμικού για την ποιότητα των βασικών δομικών υλικών, είναι έντονο.
Η αλήθεια είναι ότι, συνήθως, η προσοχή επικεντρώνεται στην ποιότητα του σκυροδέματος. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια, κατανοείται όλο και περισσότερο η ξεχωριστή σημασία, που έχουν οι λειτουργικές ιδιότητες και η ποιότητα των χαλύβων οπλισμού.
Για πρώτη φορά στην χώρα μας, το 2000, συντάχθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή Κανονισμός Τεχνολογίας Χαλύβων οπλισμού σκυροδέματος (K.T.X), ο οποίος ορίζει απαιτήσεις όχι μόνο σε σχέση με την ποιότητα των χαλύβων οπλισμού ως υλικών, αλλά και σε σχέση με τα κρίσιμα θέματα της διαμόρφωσης και της τοποθέτησης τους.
Στην περίοδο που διανύουμε, τα Πρότυπα που αναφέρονται στις ιδιότητες των χαλύβων οπλισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τροποποιούνται και εισάγονται νέες απαιτήσεις. Οι μεταβολές πρέπει να πούμε ότι είναι ριζικές. Κατηγορίες ποιότητας χαλύβων οπλισμού, που ως τώρα προδιαγράφονταν σαν επαρκείς και χαρακτηρίζονταν σύγχρονες, σήμερα θεωρούνται περίπου ...επικίνδυνες και κατάλληλες μόνο για βοηθητικές κατασκευές!
Σκοπός της εισήγησης αυτής, είναι να παρουσιάσει συνοπτικά τις νέες απαιτήσεις που εισάγονται με τα νέα Πρότυπα για τους χάλυβες οπλισμού σκυροδέματος ΕΛΟΤ ΕΝ 10080, ΕΛΟΤ 1421-2 και ΕΛΟΤ 1421-3. Τα Πρότυπα αυτά, έχουν αντικαταστήσει τα Πρότυπα ΕΛΟΤ 971 και ΕΛΟΤ 959. Οι προβλέψεις τους συμβαδίζουν με τις σύγχρονες απαιτήσεις σχεδιασμού των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα.