ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ
Μποζίκης Ν., Μηχανικός Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος Τ.Ε.
Φραγκόπουλος Ε., Μεταλλειολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Msc
Η ευρεία εφαρμογή του σκυροδέματος, συνεπώς και η ταχεία ανάπτυξη παρασκευαστικών μονάδων τόσο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια, απαιτούν ολοένα και περισσότερες πηγές πρώτων υλών και αναγκαστικά δημιουργούν διαφορές και ανάγκη μικροαλλαγών στους εκάστοτε κανονισμούς.
Ένα λοιπόν βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο που καθορίζει τόσο την αντοχή του σκυροδέματος αλλά όπως θα τονιστεί και παρακάτω, εξαρτάται και από τις ίδιες τις ιδιότητες- αντοχή των υλικών, είναι τα λεγόμενα αδρανή υλικά.
Ο όρος αδρανή υλικά πρωτοχρησιμοποιήθηκε για τον διαχωρισμό των σκληρών υλικών που συμμετέχουν, στο μίγμα του σκυροδέματος, και λόγω της φύσεως αλλά και των χημικών συστατικών που περιέχουν, δεν αντιδρούν με τις υπόλοιπες χημικές ουσίες που συμμετέχουν στο μίγμα, αλλά κυρίως με το τσιμεντοκονίαμα. Έκτοτε όμως τα αδρανή υλικά επέκτειναν την χρήση τους όπως και τον χώρο προέλευσης. Έτσι εκεί που αρχικά που στα αδρανή ουσιαστικά αναφερόμασταν σε υλικά κυρίως προερχόμενα από ασβεστόλιθο σε σχέση με το τσιμέντο, στην συνέχεια πήγαμε σε προϊόντα ασβεστολίθων-αδρανών για ανεξάρτητη χρήση, και καταλήξαμε σήμερα να μιλάμε για ένα ευρύ φάσμα αδρανών, που αναλόγως την φύση του υλικού και την χρήση, δημιουργεί κατηγορίες, ομάδες κλπ.
Συμβάλλοντας στα προηγούμενα και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του τελικού προϊόντος, μαζί με τις αναπόφευκτες τελικά αλλαγές των προτύπων, που καθορίζουν από το σκυρόδεμα ως ένα υλικό μεταβλητό με το χρόνο, μέχρι και την χρήση εξιδικευμένων αδρανών (πχ αντιολισθηρών οδοποιίας), είναι αναγκαία πια η συνεχόμενη προσπάθεια για τυποποίηση από την μία πλευρά, και οι ποικίλες διαφορές στα πολυπληθή πρότυπα από την άλλη.
Αυτή η προσπάθεια αρκετές φορές καθίσταται αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερα για τον τελικό καθορισμό και την εφαρμογή συμβατών προδιαγραφών για την ελληνική πραγματικότητα. Το έτος 1985 η εφαρμογή του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος και το 1991 η εφαρμογή του Κανονισμού για την Μελέτη και Κατασκευή Έργων από Σκυρόδεμα, αποτέλεσαν σημαντικά γεγονότα και έφεραν αναγκαίες αλλαγές σε όλους τους τομείς της παραγωγής, οδηγώντας παράλληλα σε νέες βιβλιογραφικές αναζητήσεις και σε καινούργιες θεωρήσεις και προσεγγίσεις.
Σήμερα βρισκόμαστε πάλι σε ένα μεταβατικό στάδιο, που θα οδηγήσει σίγουρα σε πολλαπλές και ριζικές αλλαγές, αφού υπάρχει, ή μάλλον παραμένει ενοχλητικά ανεκτέλεστη, η υποχρεωτική εναρμόνιση των Δομικών Προϊόντων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα όπως και η υποχρεωτική συμμόρφωση με την αρκετά απαιτητική σήμανση CE.
Στο παρόν λοιπόν θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε αναφορικά και περιγραφικά, κάποια από τα στοιχεία τις κατηγορίες και τις ιδιότητες των αδρανών, καθώς και το καθεστώς που επικρατεί σε σχέση με τις εξελίξεις των προτύπων, των αντοχών κλπ.