Πρόσμικτα Σκυροδέματος
Ν. Μποζίκης, Μηχανικός Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος Τ.Ε.
Ε. Φραγγόπουλος, Μεταλλειολόγος, Μηχανικός Ε.Μ.Π. Msc
Είναι πολλές οι φορές, οι οποίες κάποιος μπορεί να ακούσει περί πρόσμικτων στο σκυρόδεμα όπως και ότι αυτά βελτιώνουν κλπ. Το θέμα είναι, ότι πράγματι, κάποια από αυτά, για αυτό έχουν κατασκευαστεί, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα τα οποία δεν ξέρουμε, ή τι δουλειά κάνουν, ή πολύ περισσότερο σε ποιες κατηγορίες ανήκουν. Με αυτή την λογική θα αναφερθούμε και θα παραθέσουμε κάποια επεξηγηματικά δεδομένα, καθώς και ποια είναι η σύνηθες κατηγοριοποίηση.
Για αρχή να πούμε τι αποτελούν τα Πρόσμικτα. Τα πρόσμικτα αποτελούν είδη των πρόσθετων το διαφόρων τύπων Σκυροδέματος, το οποίο προστίθεται κάθε φορά για συγκεκριμένο λόγο. Έτσι τα υλικά που συντελούν στην παραγωγή του σκυροδέματος ανεξαρτήτως χρήσης είναι:
• Νερό
• Τσιμέντο
• Αδρανή
• Πρόσθετα
Στο νερό το μόνο που φροντίζουμε είναι η πρόσθεση της σωστής δοσολογίας σε σχέση με το τσιμέντο. Η ποιο σύνηθες αναλογία ή πιο σωστά ο λόγος νερού προς τσιμέντου ( w/c) πρέπει να είναι μεταξύ του 0,40 έως και του 0,47. Για το τσιμέντο το μόνο που μπορούμε στην παρούσα φάση να πούμε είναι ότι ο τύπος που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι το Portland, ενώ στο κομμάτι των αδρανών έχει να κάνει με την κατηγορία του σκυροδέματος και για την χρήση που προορίζεται (πυρίμαχα, αλουμινούχα, πυριτικά κλπ).
Και πάμε στα πρόσθετα. Όπως είπαμε Πρόσθετα μπορούν να χαρακτηριστούν όλα εκείνα τα συστατικά στοιχεία που μπαίνουν στην παραγωγή του σκυροδέματος ή του gunite. Η χρησιμοποίηση των επιμέρους πρόσθετων(Πρόσμικτα), τα οποία πολλές φορές κάνουν την δουλειά τους χωρίς να επηρεάζουν την λειτουργία του ενός έναντι του άλλου (εσωτερικές διεργασίες στο σκυρόδεμα), μπορεί και πρέπει τηρουμένων των αναλογιών, να αρκεστούν σε μικρές ποσότητες. Αυτές οι ποσότητες των Πρόσμικτων είναι αυτές που βελτιώνουν ή τροποποιούν τη Κατηγορία και Ποιότητα του Σκυροδέματος (όχι ως προς την διαδικασία παραγωγής) αλλά ως προς το προσδωκόμενο τελικό αποτέλεσμα. Τα συνήθη Πρόσμικτα λοιπόν είναι:
· Επιταχυντές σκυροδέματος ( για την πήξη του σκυροδέματος)
· Τέφρα και πυριτική παιπάλη (συνήθως για την σκλύρηνση και το στέγνωμα του σκυροδέματος)
· Επιβραδυντές σκυροδέματος ( για την αποφυγή πήξεως κατά την μεταφορά)
· Επιταχυντές (ρυθμιστές θετικά της ταχύτητας πήξης κατά την σκυροδέτηση)
· Επιβραδυντές (ρυθμιστές αρνητικά της ταχύτητας πήξης κατά την σκυροδέτηση)
· Πλαστικοποιητές ( σε ψαθυρά υλικά και μη συνεκτικά πετρώματα)
· Μειωτές νερού ( όπου θέλουμε να αποφύγουμε την δημιουγία θυλάκων στο εσωτερικό του σκυροδέματος)
· Υπερρευστοποιητές (σε περιπτώσεις εντονης υγρασίας και χαμηλής θερμοκρασίας)
· Αερακτικά( σε περιπτώσεις εκτόξευσης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες)
· Υλικά ωρίμανσης ( βοηθά στην ομαλή δημιουργία του φέροντος οργανισμού του σκυροδέματος)