ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ο/Σ
από Χλωριόντα με Οργανικές Επικαλύψεις
Ε. Ρακαντά, Θ. Θέος, Γ. Μπατής, Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών Σχολή Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π.
Στην εργασία αυτή γίνεται καταρχάς μια αναφορά στις μορφές και τους μηχανισμούς φθοράς κονιάματος ή σκυροδέματος και οπλισμών στις κατασκευές κτιρίων που χρήζουν προστασίας για λόγους ιστορικούς, τεχνικούς, κοινωνικούς κ.α. Ακολούθως παρουσιάζονται συνοπτικά οι διαφορετικές πιθανές επεμβάσεις για τη συντήρησή τους και μια σύγκριση αυτών, ενώ δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην προστασία του οπλισμένου σκυροδέματος με οργανικές επικαλύψεις (χρώματα).
Στην συνέχεια παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της πειραματικής έρευνας που έγινε για την προστασία του οπλισμένου σκυροδέματος με συνδυασμούς οργανικών επικαλύψεων νέας γενιάς.
Σε δοκίμια οπλισμένου σκυροδέματος που εκτέθηκαν σε έντονα διαβρωτικό περιβάλλον χλωριόντων, χρησιμοποιήθηκαν οι εξής μέθοδοι εκτίμησης της διάβρωσης και της προστασίας που προσέφεραν σ' αυτά οι συνδυασμοί επικαλύψεων:
- Η μέτρηση του δυναμικού διάβρωσης των οπλισμών σαν συνάρτηση του χρόνου.
- Η μέτρηση της απώλειας μάζας των οπλισμών σαν συνάρτηση του χρόνου.
- Η μέτρηση του βάθους ενανθράκωσης του σκυροδέματος.
Επίσης μετρήθηκε ο συντελεστής σχετικής διαπερατότητας δοκιμίων σκυροδέματος ώστε να εκτιμηθεί η δυνατότητα εξάτμισης ενδεχόμενης υγρασίας από το εσωτερικό κατασκευών, βαμμένων με αντίστοιχα χρώματα.
Από τη συνολική μελέτη των αποτελεσμάτων των μετρήσεων που παρουσιάζονται, διαπιστώνεται ότι η χρήση των οργανικών επικαλύψεων είχε θετική επίδραση όσον αφορά την ανθεκτικότητα των κονιαμάτων και του οπλισμού έναντι της διάβρωσης, αλλά επέφερε αρνητικά αποτελέσματα όσον αφορά την διαπερατότητα.
Συγκεκριμένα, παρατηρείται:
- Μείωση των δυναμικών διάβρωσης των οπλισμών, μέχρι και σε επίπεδα παθητικοποίησής τους.
- Μείωση της απώλειας μάζας των οπλισμών και του ρυθμού διάβρωσής τους από 19 - 48%.
- Μείωση της ενανθράκωσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
- Μείωση της διαπερατότητας σε υδρατμούς σε ποσοστά μεταξύ 18 και 35%.
Συμπερασματικά η έρευνα αυτή έδειξε ότι επιλέγοντας τον κατάλληλο συνδυασμό χρωμάτων και επιστρώσεων μπορούμε να δώσουμε τη βέλτιστη λύση μεταξύ του βαθμού προστασίας και της διαπερατότητας των υδρατμών τόσο για καινούργια όσο και για παλαιότερα ή ακόμη για διατηρητέα κτίρια που περιέχουν στοιχεία οπλισμένου (ή μη) σκυροδέματος.