ΧΑΛΥΒΕΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ
Νέες Προδιαγραφές και Απαιτήσεις
Παναγιώτης Μαυροειδής, Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος της Επιτροπής Σύνταξης του Κανονισμού Τεχνολογίας Χαλύβων Οπλισμού Σκυροδέματος (Κ.Τ.Χ.)
Ο μεγάλος και καταστρεπτικός σεισμός στην Αττική το 1999 και η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα, ενέτειναν την ανησυχία για την ασφάλεια των κατασκευών στην χώρα μας, τόσο μεταξύ των μηχανικών, όσο και των ίδιων των ιδιοκτητών των κτιρίων.
Σε μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, το ενδιαφέρον των τεχνικών επιστημόνων και γενικότερα του τεχνικού δυναμικού για την ποιότητα των βασικών δομικών υλικών, είναι έντονο.
Η αλήθεια είναι ότι, συνήθως, η προσοχή επικεντρώνεται στην ποιότητα του σκυροδέματος. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια, κατανοείται όλο και περισσότερο η ξεχωριστή σημασία, που έχουν οι λειτουργικές ιδιότητες και η ποιότητα των χαλύβων οπλισμού.
Οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνονται και στον διαρκή εκσυγχρονισμό των απαιτήσεων των σχετικών Προτύπων και Κανονισμών.
• Τα Πρότυπα που αναφέρονται στις ιδιότητες των χαλύβων οπλισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τροποποιούνται εισάγοντας νέες απαιτήσεις. Οι μεταβολές πρέπει να πούμε ότι είναι ριζικές. Κατηγορίες ποιότητας χαλύβων οπλισμού, που ως τώρα προδιαγράφονταν σαν επαρκείς και χαρακτηρίζονταν σύγχρονες, σήμερα θεωρούνται περίπου ...επικίνδυνες και κατάλληλες μόνο για βοηθητικές κατασκευές!
• Για πρώτη φορά στην χώρα μας, το 2000, συντάχθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή στην χώρα μας Κανονισμός Τεχνολογίας Χαλύβων οπλισμού σκυροδέματος (K.T.X), ο οποίος θέτει απαιτήσεις όχι μόνο σε σχέση με την ποιότητα των χαλύβων οπλισμού ως υλικών, πράγμα που αφορά τους παραγωγούς, αλλά και σε σχέση με τα κρίσιμα θέματα της διαμόρφωσης και της τοποθέτησης τους, που αφορά εταιρείες διαμόρφωσης και τοποθέτησης οπλισμού. Ο Κανονισμός αυτός βρίσκεται τώρα σε φάση τροποποίησης.
Σκοπός του σημειώματος αυτού, που είναι το πρώτο μιας σειράς τεσσάρων άρθρων, είναι να παρουσιάσει συνοπτικά τις νέες απαιτήσεις που εισάγονται με το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1421 για τους χάλυβες οπλισμού σκυροδέματος. Το Πρότυπο αυτό, θα τεθεί σε ισχύ το προσεχές διάστημα, αντικαθιστώντας τα ισχύοντα Πρότυπα χαλύβων ΕΛΟΤ 971 και ΕΛΟΤ 959. Οι προβλέψεις του συμβαδίζουν με τις σύγχρονες απαιτήσεις σχεδιασμού των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Φυσικά, η εφαρμογή των απαιτήσεων και των διατάξεων, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά μόνο με την μελέτη του ίδιου του πρωτοτύπου κειμένου του Προτύπου στο σύνολο του.
Τα άρθρα που θα ακολουθήσουν, θα καλύψουν τις παρακάτω περιοχές:
• Παραγωγή του χάλυβα. Κατηγορίες χαλύβων οπλισμού σκυροδέματος, ανάλογα με την μέθοδο παραγωγής και άλλα χαρακτηριστικά. Παραγωγοί χαλύβων στην Ελλάδα και χάλυβες εισαγωγής. Πιστοποίηση και απαιτήσεις ποιότητας ανάλογα με την προέλευση των χαλύβων.
• Διαμόρφωση και τοποθέτηση χαλύβων και απαιτήσεις ποιότητας στις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Είδη χρησιμοποιούμενων συνδετήρων και βιομηχανοποίηση κατασκευής τους. Συγκολλήσεις χαλύβων οπλισμού σκυροδέματος. Έλεγχος οπλισμού σκυροδέματος στο εργοτάξιο -Παραλαβή τοποθετημένου οπλισμού.
• Διάβρωση των χαλύβων οπλισμού και οι τεχνικές προστασίας. Ανοξείδωτοι χάλυβες οπλισμού.